Koirahieronta

Mitä koirahieronnassa tapahtuu?

Koirahieronta aloitetaan katsomalla koiran liikkeitä. Tämän jälkeen palpoidaan koira eli tunnustellaan koira läpi. Koiran refleksejä ja tasapainoa testataan mm. nostelemalla tassuja. Hieronta tehdään täysin koiran ehdoilla. Yleensä koirat makaavat hieronnassa kyljellään, mutta hieronta onnistuu myös esim. koiran istuessa. Kyljelleen menoa voidaan harjoitella ja usein tämä luonnistuu, kun käyntejä on useampi ja koira osaa jo rentoutua sekä tietää mitä koirahieroja tekee. Koira hierotaan lattialla ja kotikäynnillä minulla on mukana hierontamatto. Hierontatilassani on hierontapatja. Hierontatilanteen tulisi olla koiralle rentouttava kokemus, joten ympäristö on hyvä rauhoittaa hieronnan ajaksi. 


1. Mitä hyötyä koirahieronnasta on?

Koirahieronta rentouttaa ja poistaa koiraltasi stressiä. Se tuottaa koirallesi mielihyvää. Koirahieronnalla helpotetaan koirasi lihas- ja lihaskalvokireyksiä. Säännöllinen koirahieronta ennaltaehkäisee koirasi tapaturmia, sillä huollettu lihaksisto toimii paremmin. Koirahieronta vähentää mahdollista kipua ja nopeuttaa koirasi palautumista vilkastuttamalla aineenvaihduntaa ja verenkiertoa (laittaa kuona-aineet liikkeelle). Koirahieronnalla voidaan ehkäistä koiran vartalon virheasentoja ja parantaa koiran liikelaajuutta.

2. Milloin koirahierojalle?

Jokainen koira hyötyy hieronnasta; oli sitten kyse urheilu-, harraste- tai kotikoirasta. Säännöllinen hieronta toimii ennaltaehkäisevästi ja tukee koirasi hyvinvointia. Hierontavälin määrittää koirahieroja koirasi tarpeet ja tilanteen huomioiden. 

Yleensä alle vuoden ikäistä koiraa ei ole tarve hieroa, mutta nuoret koirat on hyvä totuttaa käsittelyyn. Koirahierojalla voi käydä käsittelyharjoituksissa ja opettelemassa koskettamista, alustalla oloa ja rauhoittumista. Voit kysyä erikseen hintaa tutustumiskäynnille, mikäli mietit sopiiko hieronta sinun koirallesi.

3. Miksi koiran lihakset jumiutuvat?

Koiralla voi olla lihasjumeja samalla tavalla kuin meillä ihmisilläkin. Lihasjumeja voi aiheuttaa:

-Kolea sää ja veto

-Liian pitkät kynnet

-Nivelrikko

-Jokin muu syy, joka saa koiran kulkemaan väärässä asennossa (esim. vino lantio)

-Vääränlainen alusta, jolla koira liikkuu (esim. ulkoilu aina asfaltilla)

-Yksipuolinen liikkuminen tai treenaaminen

-Liikkumattomuus

-Hihnassa vetäminen

-Ylirasitus, liika treenaaminen ja levon puute

-Rasitus ilman riittävää lämmittelyä ja jäähdyttelyä

-Trauma esim. liukastuminen

-Puutteellinen nesteytys ja yskipuolinen ravinto

-Stressi

Lihasjumeja tulee niin kotikoirille kuin harrastaville tai työskenteleville koirille. Rajut leikit koirakaverin kanssa ja arjen rasitukset jumittavat lihaksia siinä missä aktiivinen treenaaminenkin. 

Luo kotisivut ilmaiseksi!